FREEZE DRY (DONDURARAK KURUTMA) TESİSİ
İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı desteğiyle kurulan Dondurarak Kurutma Tesisi Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi’nde bulunmaktadır. Dondurarak Kurutma (Freeze Dry) Tesisi’nde bulunan makineler toplamda günlük 600 kg taze ürün işleyebilme kapasitesine sahiptir. Dondurarak kurutulmuş ürünler aroma, lezzet ve besin değeri açısından taze ürüne %97 eşdeğerdir. 100 gr dondurarak kurutulmuş ürün yaklaşık 1 kg taze üründen elde edilmektedir. Hiçbir katkı ve koruyucu madde içermez. Freeze Dry Teknolojisi, ürünlerin besin değeri, tat, koku ve şekil özelliklerini değiştirmeden, tüm su içeriğini uzaklaştırabilen bir kurutma yöntemidir. Aynı zamanda çok uzun yıllar boyunca doğal özelliklerini koruyarak saklanabilirler.
Freeze Dry Teknolojisi ile kurutulan ürünlerin yaklaşık olarak %97 oranında besin değerlerini taze ürüne eşdeğer olacak şekilde korumaktadır. Freeze Drying (dondurarak kurutma) dünyanın en gelişmiş kurutma teknolojisidir. Freeze Drying Teknolojisi düşük sıcaklık ve düşük basınç altında suyun katı hali buzdan, sıvı haline hiç dönüşmeden, direkt gaz hali olan su buharına geçmesi yani süblimleşme prensibini kullanarak suyun gıda içerisinden atılmasını sağlanır. Kurutma sürecine donuk olarak başlayan ürünlerin, makine içinde oluşturulan düşük basınç ve düşük sıcaklık ortamında nem oranları süblimleşme ile %5’in atına kadar düşürülür. Bu süreçte sıvı faza geçmeyen ürünlerde buruşma veya erime gibi şekil kaybı gözlenmez. Kurutulmuş ürünlerin şekilleri taze formlarıyla neredeyse aynıdır. Yüksek sıcaklığa maruz kalan gıdalar besin ve vitamin değerlerini, aromasını, kokusunu ve rengini büyük oranda kaybederler.
Dondurarak kurutma yöntemiyle düşük sıcaklık (~40°C) ve düşük basınç altında (~0,5 mbar) kurutulan ürünler ise besin ve vitamin değerini, aromasını, kokusunu, rengini ve şeklini korurlar. Giderek kullanım alanı genişleyen dondurularak kurutulmuş gıdalar günümüzde atıştırmalık olarak, kahvaltılık gevreklerde, granolalarda, hazır çorbalarda ve yemeklerde, hazır kahvelerde, çaylarda, içeceklerde, doğal tatlandırıcı, renklendirici olarak tatlıcılıkta, gastronominin birçok alanında kullanılmaktadırlar.