COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ

Yerel yönetimlere yönelik gerçekleştirilecek projelerinden temel beklenti, ilgili yerel yönetimin iş sürecinde ve vatandaşa hizmette en etkin yaklaşımın belirlenmesidir. Bu amaçla da farklı yerel yönetimlerin uygulamalarındaki deneyimleri analiz edilerek, gereksinimler ve tüm yerel yönetimlerde uygulanabilecek ideal bir iş süreci yürütülebilmesinde CBS‘ye veri olarak yüklenmesi ve bu verilerin işlenmesi gerekmektedir.

Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımı Kent Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğümüz tarafından geliştirilmiştir. Belediyemiz birimlerine sunulan modüllere temel oluşturacak tüm konumsal veriler sistemde mevcuttur. CBS yazılımı devreye alınırken, devletin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla yapılan protokoller ile sistemin temelini oluşturacak veriler yazılıma eklenmiştir. (MAKS, MEGSİS vb.)  Belediyemizin birçok daire başkanlığı bu sistemi aktif olarak kullanmaktadır. 

CBS Entegrasyonu – Mobil CBS Uygulaması

6 Şubatta yaşanılan deprem sonrası depremzedelere daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmak için bölgede bulunan hizmet noktaları kullanılan uygulama sayesinde Coğrafi Bilgi Sistemine işlenmiştir. Sahada bulunan ekiplerimiz tarafından bölgedeki hizmet noktalarının lokasyonları konumsal olarak belirlenip, bölgeye ait görseller eklenebilmektedir. Kullanılan uygulama ile saha çalışmalarında bölgeye ait hizmet noktalarının sayısı ve bilgisi görüntülenebilmektedir. Bu sayede o noktalarda gerekli olan ihtiyaç ve taleplerin giderilmesi daha hızlı gerçekleşmektedir.

  • Konteyner ve çadır alanları,
  • Mescit, Sağlık destek alanları
  • WC ve duş noktaları,
  • Yemek yerleri, 
  • Depolar 

gibi alanlar ve buralarda yapılan hizmetler konumları ile birlikte belirlenmiş olup Coğrafi Bilgi Sistemine entegrasyonu sağlanmıştır. 

CBS Entegrasyonu – Hasar Tespit

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hasar tespiti yapılan binalar CBS sistemine işlenerek veriler mekânsal olarak harita üzerinde görülebilmektedir. 279309 adet hasar tespiti sisteme işlenmiştir. Hasar tespit durumuna göre harita üzerinde farklı renklerle tanımlanan binalar tespit işlemleri tamamlanana kadar devam edecektir. Hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak, yıkılmış olarak belirlenen hasar tespit kategorilerinin her biri farklı bir renk ile sisteme entegre edilmiştir.